joi, 23 noiembrie 2023

Bancuri din vremea lui Ceauşescu

 



Satul bănăţean  Petnic

 

 

Comandor(r.) TRAIAN POPESCU - (n. 1953)

Bancuri din vremea lui Ceauşescu

Precizare:  Domnul Traian Popescu a selectat din corespondenţa sa pagini extrase din

«Arhiva comică a Securităţii» o lucrare de Carmen Chivu şi Mihai Albu, cercetători acreditaţi pe lângă CNSAS. Răsfoirea dosarelor de la CNSAS poate provoca, uneori, şi hohote de râs. D-l Popescu mai adaugă şi bancurile şi sloganurile pe care noi cei trăiţi în comunism le spuneam seara la cârciuma din sat, şi uneori, a doua zi la interogatoriul miliţiei.

*** 

 Întrebat cu cine semănăm noi, comuniştii, un ţigan răspunde: "Cu Adam şi Eva, pentru că şi ei umblau dezbrăcaţi. Şi cu Cain şi Abel, pentru că şi ei, deşi fraţi, s-au omorât între ei. Şi cu cei trei crai de la Răsărit, care au mers după stea şi au ajuns la iesle"

*** 

Un internat în Azilul de nebuni e întrebat:

-Dumneata de ce eşti internat? -Am vrut să fug peste hotare.

-Pentru aşa ceva se stă la închisoare, nu la balamuc.

-Da, dar eu am vrut să fug în Uniunea Sovietică.

 ***

-Tovarăşe, de ce ai propus la şedinţa de partid să fim ocupaţi de chinezi?

-Să vă spun sincer? Vă daţi seama cum e, ca să ajungă la noi câteva miliarde de chinezi mărşăluind peste Uniunea Sovietică.?

 ***

Un cetăţean a spus că şeful Partidului este un mare idiot. Pentru aceasta a fost imediat arestat şi condamnat la 25 de ani şi trei luni de închisoare Toată lumea se întreba de ce a fost condamnat la 25 de ani şi trei luni.

S-a aflat că a primit trei luni pentru insulta adusă unui cetăţean al R.S.R. şi 25 de ani pentru divulgarea secretului de stat.

 ***

 Hruşciov şi Kennedy stau pe malul mării şi fac plajă. Hruşciov citea"Capitalul"lui Karl Marx, iar Kennedy, Biblia. La un moment dat Hruşciov începe să râdă.

 Kennedy vrea să ştie de ce râde şi Hruşciov îi arată ce scrie în carte: “Socialismul este groparul capitalismului”.

După puţin timp începe să râdă Kennedy. Întrebat de Hruşciov de ce râde, acesta îi arată ce e scris în Biblie: “Cine sapă groapa altuia cade el însuşi în ea”.

 ***

Nicolae Ceauşescu în vizită la Căminul Studenţesc. Studenţii, nemulţumiţi de cantină, cer să li se mărească îndemnizaţia. Se aprobă creşterea de la 10 lei la 12 lei pe zi. Urmează vizita la o puşcărie, unde deţinuţii sunt şi ei nemulţumiţi. Se aprobă creşterea îndemnizaţiei de la 5 lei la 50 de lei. Ion Gheorghe Maurer e revoltat şi cere explicaţii. Atunci Ceauşescu îi zice: -Taci mă, nu fi prost, că noi studenţi nu mai ajungem."

 ***

- Bulă, ce face tatăl tău?

- E activist de partid.

- Şi mama?

- Nici ea nu munceşte.

 ***

 Aceste anecdote şi multe, multe altele, au fost atent culese şi îndosariate de harnicii slujbaşi ai poliţiei politice. Nu pentru hazul lor, ci pentru potenţialul incriminator. Cei care le "raportau" aveau întotdeauna grijă să se "distanţeze" de asemenea atitudini "neprincipiale"şi să îşi arate limpede dezaprobarea.

 ***

Tonul scorţos şi impersonal al notelor informative nu face decât să sporească efectul comic:

"Tot S. informează că acelaşi A. a povestit despre înmânarea tovarăşei Elena Ceauşescu a Premiului pentru cea mai bună agricultoare. Pentru că a arat o ţară întreagă cu un singur bou".

 ***

Nici măcar în perioada "deschiderii" din anii '70, Securitatea nu a renunţat la obiceiul de a consemna, conştiincios, infracţiunile prin umor. Turnătorii rămăseseră la fel de zeloşi. Unul informa că un amic obişnuieşte să spună: "Pământul este al aceluia care îl munceşte dar recolta nu!"

 ***

Altul pâra o colegă de cancelarie, care ar fi spus, în septembrie 1975: "Va trebui să învăţăm să înotăm pe spate fiindcă, dacă vin alte inundaţii, vom fi nevoiţi să facem pluta, iar cu mâinile să aplaudăm elicopterul prezidenţial".

 ***

Tot o profesoară face obiectul unui alt denunţ:

"Permiteţi-mi să raportez, în legătură cu glumele tendenţioase, profesoara M A. mai scapă din când în când câte o astfel de glumă. În ziua de 22.10.1976 i-a explicat profesorului de muzică cum cântă un surdomut melodia “M-am născut în România”: “îşi dă cu pumnii în cap".

 ***

Într-un alt document de arhivă citim: "S. informează că A. i-a recitat lui N. (care a râs) versurile:

Aş citi, dar n-am lumină

 Aş pleca, dar n-am benzină

Aş mânca, dar n-am mâncare

Aş muri, n-am lumânare.

 ***

Reclame din perioada ailaltă

 Vreţi să cuceriţi femeia,

Folosiţi săpunul Cheia.

 ***

Moarte sigură cu cobra,

Dar mai sigură cu Mobra.

 ***

Cu motoreta Carpaţi,

Staţi în cur şi reparaţi

 ***

Nu mai fumaţi ţigări Kent,

Că vă lasă impotent.

 ***

Vreţi să deveniţi bărbaţi,

 Fumaţi doar ţigări Carpaţi.

***

Sifilisul de Constanţa,

Face tenul ca faianţa.

 ***

 Până şi-mpăratul Nero,

Se spăla la cur cu Dero.

*** 

Pasta de dinţi Cristal,

Face dinţii ca de cal.

*** 

Aquafresh în trei culori,

Cariază de trei ori.

 ***

Dacă bei ţuică de prună,

Orice-babă-ţi pare bună.

 ***

Mâncaţi coji de mere verzi

, Şi-o s-ajungeţi somalezi.

 ***

Sutien de Cluj-Napoca,

Face ţâţa ca şi roca.

  

Prof. Nicolae N. Tomoniu

   Alte ARTICOLE

 

Site www.tomoniu.ro

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

 

 

 

Postarea

Capitolul IV. Mânăstiri şi biserici construite de Sfântul Nicodim de la Tismana în Ţara Românească

  Mânăstirea Sfântul Nicodim Orașul Tismana, Gorj Capitolul IV. Mânăstiri şi biserici construite de   Sfântul Nicodim de la Tismana în Ţar...