Eroii Tismanei
Căpitanul Ioan Neferescu
Aveţi în cadrul din stânga, un prim grupaj de legături spre listele cu eroii Tismanei în diferite confruntări militare.
La mijloc, un grupaj referitor la căpitanul Ioan Neferescu şi la monumentul său comemorativ.
Tot în cadrul din stânga, aveţi în jos, legăturile spre informaţii legate de recent construitul monument comemorativ din centrul Tismanei şi un album foto.
Dacă nu vedeţi cadrul din stânga, aveţi la sfârşitul acestei pagini o restartare.
****
Primele liste cu eroii Tismanei au fost întocmite în anul 1977, pe vremea când eram director de cămin cultural şi la împlinirea a 100 de ani de la Războiul de Independenţă al României.
Tot atunci s-a consumat şi un mare act de trezire a conştiinţei patriotice a locuitorilor Tismanei, prin construirea Monumentului din Nereaz.
Încercăm acum să reamintim despre jertfa de sânge care au dat-o eroii Tismanei în diverse confruntări militare şi să întocmim şi cu ajutorul reţelei Internet, o listă cât mai completă.
Înserarea numelor eroilor prezenţi pe acest site, este rezultatul colectării acestor nume de către Consiliul Local Tismana, conform listelor aflate la unele biserici.
Acestor nume li se vor adăuga şi altele pe măsură ce vom mai recolta informaţii de la familii. Rugăm pe toţi care ar putea da relaţii sau depune mărturii, să ne contacteze sau să ne scrie la fundatia @ tismana.ro .
Colecţia de ordine, medalii, cruci şi semne onorifice, româneşti şi străine, conferite eroilor Tismanei, ca răsplată pentru merite deosebite în serviciul ţării sau al suveranului dea-lungul timpului trebuie să fie impresionantă. Pentru că iată, chiar şi numai lista cu ofiţerii şi subofiţerii Tismanei căzuţi la datorie în al doilea război mondial este destul de mare.
La Tismana se remarcă:
Locotenent MATICĂ ŞERBU
Locotenent COMAN AURARU
Locotenent CĂLIN I. VĂCARU
Sergent LEONTE CERNĂIANU
Sergent MIHAI PUIU
Sergent ION POPA DIMOVICI
Sergent MITICĂ BUTIUC
Sergent ION POPESCU BOŢOI
Sergent MITICĂ VĂCARU
Sergent NICOLAE CAZACU
Sergent MIŞU BUZNER
Sergent SERAFIM POPESCU-ŢOI
Sergent VASILE GALEŢESCU
Dintre eroii Pocruii remarcăm:
Sublocotenent ION I. ANDREESCU
Sergent major VASILE V. PÂRJOL
Sergent reg. 18 Gorj PETRE MARIN
Sergent reg. 18 Gorj ION PÂRJOL
Sergent CONSTANTIN C. PÂRGARU
Sergent ION I. IOV. SEMENESCU
Sergent ION C. PARASCHIVU
Sergent ION M. CIOBANU
Sergent GHEORGHE I. FLOROIU
Sergent GHEORGHE I. FLOROIU
Sergent CONSTANTIN GH. TĂNASIE
Sergent VASILE D. BERA
Sergent PANTELIMON P. GURAN
La Sohodol avem în liste:
Sergent ILIE GH. A. DRĂGHESCU
Sergent ION N. TIVIG
De aceea vă rugăm să ne informaţi dacă familia dvs. deţine vreuna din ordinele sau medaliile cu valoare deosebită cum ar fi, ORDINUL CAROL I şi ORDINUL FERDINAND I ambele în grad de colan, ordinele în grad de mare cruce: ORDINUL STEAUA ROMÂNIEI (România), ORDINUL COROANA ROMÂNIEI (România), ORDINUL LEGIUNEA DE ONOARE (Franţa), ORDINUL MÂNTUITORUL (Grecia), ORDINUL PIUS IX (Statul Papal) şi MEDALIA DE ONOARE (Austria) precum şi alte decoraţii rare, realizate de renumite case de bijuterii din Europa.
Aceste decoraţii, deşi aparţin familiilor eroilor morţi pe câmpul de luptă, fac parte şi din patrimoniul comunei. Ele nu trebuie să fie, în nici un caz, nici înstrăinate nici ţinute ascunse de ochii lumii.
Un mare număr din eroii Tismanei, în primul război mondial, au făcut parte din vestitul Regiment Gorj nr. 18 decorat cu
Inalt Decret
Nr.834 din 4.VIII.1917
Mihai Viteazul cls.III
Iată extrasul din "Anuarul ofiţerilor şi drapelelor armatei române cărora li s-a
conferit "Mihai Viteazul""
Regimentul Gorj nr. 18
Decorat la 31 aug. 1917 de către Majestatea Sa Regele la Poiana Tigăncei (lângă Mărăsti)
"Pentru vitejia şi avântul exemplar cu care au luptat ofiţerii, subofiţerii şi soldaţii regimentului în luptele înverşunate ce s-au dezlănţuit între 11-14 iulie 1917, repetând astfel strălucitele fapte de arme ce au săvârşit pe Vaile Jiului în 1916. Atacând cu furie poziţiunile întărite de pe Dealul Răchitaşul precum şi acelea de pe muntele Tina Neagră şi Tina Golaşe, au aruncat pe rând trupele inamice afară din liniile lor de apărare şi le-au pus pe fugă în dezordine, până dincolo de Lepşa. Au luat prizonieri 8 ofiteri, 676 trupă şi au capturat 4 obuziere mari, 4 mitraliere, 13 mortiere de tranşee, un tun de munte, 3 camioane, 900 lăzi cu grenade şi bombe precum şi un bogat material de răsboiu"
Să fim la înălţimea acestor fapte prin cinstirea lor.
Să lăsăm generaţiilor viitoare pilda eroilor noştri.
***
Autor: profesor Nicu N. Tomoniu