duminică, 22 octombrie 2023

Locomotiva CFF TISMANA - PARTEA a II-a

 Locomotiva CFF TISMANA

Prima echipă de fotbal a unei întreprinderi din Tismana

 

PARTEA a II-a

 

            Înscrierea echipei Locomotiva CFF Tismana din nou în campionat, s-a făcut în anul 1968, cu prilejul aniversării a 10 ani de la inaugurarea stadionului „Locomotiva CFF”. Noua echipă „Locomotiva CFF Tismana”  avea ca antrenor pe fostul portar al vechii echipe, dascălul Nicu Vâlceanu.

 


Un amical în anul 1968 – De la dreapta: antrenor Nicu Vâlceanu, arbitru de tuşă Dan Ecobici,

Cornel Cocârlă, Diuri Micloş, Milu Popescu, Tică Lala (Bădaia), Gicu Vorunca, Nicu Tomoniu,

Ion Ungureanu, Nelu Mănăilă, Bibi Lala, Vasile Pirici (incomplet)

 

            Antrenamentele erau dure, la fel ca cele ale vechii echipe şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Echipa era mereu fruntaşă în clasament şi totuşi nu avea pretenţii la promovare. Divizia „C” presupunea fonduri mult mai mari iar suporterii echipei erau mulţumiţi cu fotbalul practicat de echipă, mai ales că fotbaliştii erau localnici. Meciurile de la Tismana aveau un public numeros iar elevii şcolii priveau cu mândrie la echipa „mare”. La început de meci, ei ofereau flori fotbaliştilor.

 


1968. De la stânga la dreapta:

 Bibi Lala, Cornel Cocârlă, Itu Croitoru, Tică Bădaia, Relu Lupu,

Nicu Tomoniu, Matică Şerbu, Diuri Micloş şi Milu Popescu.

 

            Aşadar, după anii 1968, echipa a continuat mulţi ani să practice un joc de fotbal elegant, fără faulturi, cu pase tactice rapide care paralizau adversarul. Se juca din plăcere, antrenamentele erau ceva obişnuit, după care jucătorii se împărţeau în două echipe jucând după pofta inimii, trei-patru ore, până seara târziu. Când sectorul CFF Tismana nu a mai putut susţine echipa din lipsă de fonduri, echipa a trecut câţiva ani de Cooperativa „Arta Casnică” Tismana numindu-se „Arta” Tismana. Apoi când au început lucrările hidrotehnice, a trecut sub tutela ACH Tismana, sub numele „Energetica”. Deşi statutul echipei a fost schimbat de natură ca echipa să poată fi finanţată din orice sursă, acest nume este păstrat şi astăzi cu toate că echipei i se alocă fonduri ca asociaţie a oraşului Tismana, prin aprobarea Consiliul Local Tismana. De regulă, aceste fonduri sunt suplimentate de sponsori privaţi, cum ar fi Bebe Şerbu (vezi fotografiile echipei din 1971 şi 1972) vechi jucător de fotbal şi ing. Ion Pau.

            Nu ne propunem să vorbim acum, pe site-l dedicat CFF Tismana, despre echipele care au urmat „Locomotivei CFF”. Vom relua în monografia Tismanei întreaga activitate fotbalistică a Tismanei, de la prima echipă sătească din anii 1955-1965 în care activau Antip, Lupu, Goagă, Ţîrlea şi Weinberger până la actuala echipă.

            Vom descrie acolo pe larg şi acţiunile consilierilor liberali din legislaţia 2000-2004, Telu Jerca şi Nicu Tomoniu, de a organiza „Cupa satelor Tismanei la fotbal”. Scopul acţiunii era de a depista cei mai buni fotbalişti, din cele 11 sate şi a se forma o echipă puternică. Din păcate competiţia s-a transformat în scurt timp, într-un fel de campionat intern, scopul fiind câştigarea locului I cu mijloace pe lângă regulament şi nu crearea unei echipe noi. Între echipele din finală se creau mereu dispute acerbe prin faptul ca se foloseau jucători legitimaţi.

Din cauza acestor dispute dar şi a faptului că organizatorii liberali erau acuzaţi că-şi fac propagandă prin fotbal, iniţiativa a fost abandonată de liberali. Una-i propaganda şi alta-i o acţiune în calitate de consilier. Supăraţi că lumea nu face deosebirea, cei doi au renunţat.  Însă cei care au încercat să preia organizarea Cupei Satelor Tismanei, n-au fost în stare să ajungă  niciodată la performanţa din vremea liberalilor. În afară de bere, nu s-au mai dat nici cupe, nici diplome, nici mingi, oficierea finalistelor n-a mai avut loc, în locul ei spectatorii asistând la o jalnică ceartă.

Astfel de dispute nu existau pe vremea „Locomotivei CFF” Tismana. Se juca din plăcere şi întotdeauna „Locomotiva CFF” avea partener de jocuri amicale, o echipă din una din comunele din jur. Se participa la un amical cu pasiune, nu se considera o competiţie ci un antrenament. Dacă Tismanei îi reuşeau câteva scheme tactice, scorul nici nu mai conta. Nu exista invidie ca astăzi, din astfel de echipe săteşti şi chiar ale satelor din jur s-au recrutat mulţi fotbalişti. Astfel, au fost recrutaţi Vasile Pirici, Ion Stoichiţoiu şi Ion Ungureanu de la Arcani, Tică Alesu şi Vasile Dajicu de la Peştişani.

            Iată câteva imagini ale echipelor care au activat între anii 1968-1975.

În anul 1975, pe stadionul CFF şi la nordul lui, deja tronau atelierele şi barăcile organizării de şantier a lucrărilor Complexului Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana.

 


Echipa standard în 1969.  Sus, de la dreapta: antrenor secund Jean Slivilescu, Tică Lala (Bădaia),

Bibi Lala, Nelu Mănăilă, Vivi Rădulescu, Vasile Pirici,  Ion Ungureanu, Nicu Tomoniu

şi jos tot de la dreapta, Cornel Cocârlă, Gicu Vorunca, Vasile Dajicu, Diuri Micloş, Milu Popescu

 


„Locomotiva CFF Tismana” la 15 octombrie 1968:

De la stânga: sus, Vasile Pirici, Nicu Tomoniu, Cornel Cocârlă, Ion Ungureanu, Tică Lala (Bădaia), Mircea Hica,

jos, Matică Şerbu, Bibi Lala, Gicu Vorunca, Nelu Mănăilă, Milu Popescu, portar Diuri Micloş

 



Echipa în anul 1969, pe stadionul „Locomotiva CFF”.

În rândul de sus, noul val de titulari:

Vivi Rădulescu, Mitică Popescu, Relu Lupu, Dorin Chilea şi Bebe Popescu

 


Echipa la Novaci, în anul 1970.

Sunt cooptaţi nu mai puţin de 6 jucători din Peştişani şi Arcani

Aceştia se hotărăsc să-şi o facă echipă proprie.

 


1971. Şi la Tismana se formează o echipă numai din „tismănari”

De la stânga la dreapta:

sus, Titel Gherghina, Tică Bădaia, Bebe Şerbu, Bebe Popescu, Tică Drumen, Gicu Vorunca

la mijloc în alb: Ion Spiţă, Nicu Sulea, Dan Drumen, Cornel Cocârlă, Vasile Dajicu

Jos: portar, Ion Hica

 


O echipă de 14 în 1972. Tismana avea nu mai puţin de 25 jucători legitimaţi

 În mijoc, îmbrăcaţi, Relu Lupu şi Bebe Şerbu, de margini, Petre Lala şi Ion Ciurlău

Alţi jucători care nu apar în alte fotografii:

Eugen Bărbulescu, Ion Cucu şi Ion Pleşa (1,3,7 sus) şi Dr. Nicu Brânzan (3 jos)

 


1973-1975 – Apare o nouă generaţie:

 Ion Spiţă, Pişta Tiştere, Titel Gherghina şi Petrică Lala de la ACH Tsmana

Şi nu mai puţin de patru profesori cu diplomă în activitatea sportivă:

Fraţii Tică şi Dan Drumen, Marcel de la Celei, Costel Buzianu

 


2005.   Echipa „Veteranii Locomotiva CFF Tismana”

într-un amical cu Asociaţia Juriştilor din Timişoara




 


Locomotiva CFF TISMANA - PARTEA I-a

 Locomotiva CFF TISMANA  - PARTEA I-a

Prima echipă de fotbal a unei întreprinderi din Tismana

Partea I

1968. Fotbal pe noul stadion Locomotiva CFF Tismana

De la stânga la dreapta prima echipă legitimată sub numele „Locomotiva CFF Tismana”:

 Vezure C-tin, Bugan,  Badea, Leşeanu , Mişu Guran, Bogdan, Kilom Octavian – căpitan de echipă,

 Nedelcu, Stan Ion - portar, Zgândăr Gheorghe, Iepure Vasile şi Savu Stanciu - antrenor

 

Cuvânt înainte

 

Reiau de pe situl CFF Tismana pagina referitoare la începuturile fotbalului în Tismana

 

 

În anii 1960-70 sectorul CFF Tismana, era unul din cele mai prospere. În gara Tismana soseau trenurile de pe toate liniile secundare, de la Cloşani şi Apa Neagră, de la Păltinei , de la Tismeniţa şi de pe Valea Şase. Aproape că nu se ajungeau liniile de formare a garniturii trenului principal spre Târgu-Jiu. Pentru a face faţă, garnitura spre Târgu-Jiu era împinsă uneori de către două locomotive, dintre care una LDH, Diesel-hidraulică.

Profitul CFF Tismana îngăduia conducerii să-şi permită, ca pe lângă formaţiile artistice, să înfiinţeze şi o echipă de fotbal după modelul oraşului Târgu-Jiu. Acolo, după ce se înfiinţase echipa de fotbal „Flacăra” în anul 1952, luaseră start „echipele de întreprindere”:  „Flamura” echipa fabricii de confecţii, „Sănătatea” echipa spitalului şi „CIL” echipa combinatului de industrializare a lemnului. Alte întreprinderi erau pe punctul de a-şi înfiinţa propriile echipe.

Sectorul CFF Tismana, merita şi el o echipă de fotbal cu un stadion cu adevărat. Vechiul teren de fotbal, neîngrădit, amenajat doar cu porţi pentru joc, situat în zăvoiul din capătul sudic al Mahalalei, era plin de gâşte şi raţe şi dacă nu ploua, era murdar. Tot acolo se ţineau, duminica şi de alte sărbători, horele. La porţile de fotbal, aveau loc pariuri pentru trasul cu mingea „la păianjen” sau „la pălărie”  (pusă pe colţul porţii) şi uneori, în loc ca mingea să meargă la colţ, poposea pe ţoalele de sărbătoare ale celor din horă…

Conducerea CFF Tismana ia hotărârea construirii unui stadion propriu. Scopul era nu numai dezvoltarea fotbalului ci şi a altor ramuri sportive. Astfel că, stadionul cel nou va fi proiectat nu numai pentru meciuri de fotbal ci şi pentru meciuri de volei sau atletism. Terenul 3 (vezi figura) era multifuncţional: tenis de câmp, handbal, antrenamente (miuţe şi tenis cu mingea de fotbal). Acest teren şi cel de volei, aveau cei doi suporţi pentru plase, din fier şi cu scaun pentru arbitru. Terenurile 2 şi 3 precum şi pista de atletism erau căptuşite în profunzime cu zgură de la locomotive. La suprafaţă, era presărat apoi tasat, un amestec de nisip cu zgură spartă mărunt apoi cernută. Doar pe furtuni puternice găseai apă pe aceste terenuri iar la încetarea ploii ea era suptă de zgură. Ştiinţa (apoi Universitatea) Craiova făcea cantonamentele la Tismana, dintre toate terenurile din Oltenia, cel de la Tismana fiind cel mai bun.

 


1 Cabine.  2 Teren volei.  3 Teren antrenament. 4 Obstacole, standardul formaţiei de pompieri

5 Bârnă şi groapă sărituri. 6 WC. 7 Tribuna I.  8 Poarta de intrare şi ghişee de bilete

9. Şoseaua Tismana-Pocruia. 10 Sârmă de protecţie. 11 Pistă cu zgură pentru atletism

12 Terenul de fotbal. 13 Parc cu anini. 14 Bănci de lemn

 

Totul fusese extraordinar de bine proiectat, stadionul avea tribună oficială - tribuna I – „la umbră” iar pe partea opusă a terenului erau băncile tribunei a II-a. Deşi totul era construit din lemn, cu excepţia porţii mari de intrare, stadionul arăta foarte  frumos la vremea aceea. La meciul inaugural se trăseseră linii electrice din gară pentru instalaţie nocturnă, se instalase chiar şi un microfon pentru transmisia meciurilor prin staţia de amplificare. Detaliile tehnice erau asigurate de profesorul de fizică Axente Crăciunescu.

Cu forţa de muncă a CFF, construcţia stadionului cel nou din centrul Tismanei nu durase mult. Nici înghejbarea unei echipe de fotbal, al cărei nucleu deja exista. În anul 1967 echipa de fotbal a CFF (antrenată de mecanicul de locomotivă Octavian Kilom) era destul de închegată. Dar dacă până acum se făceau mai puţin antrenamente pentru condiţia fizică şi mai mult jocuri de miuţă pe câmpiile de lângă gară, prin mutarea pe noul stadion pretenţiile creşteau.

Se punea deci problema formării unei echipe performante iar la antrenamente să troneze disciplina şi seriozitatea. De aceea, la cârma echipei sunt puşi ca antrenori d-nii Savu Stanciu şi Antonie Căpitănescu, oameni cu funcţii în conducerea CFF. Vechiul antrenor Tavi Kilom, rămânea căpitan de echipă.

1966. Tineri mecanici de locomotivă:

Horia Păunescu, Ion Leşeanu, Tavi Kilom, Gelu Istudor

Bugan şi Fănică Nicolicioiu

Patru dintre ei, vor deveni fotbalişti titulari ai echipei CFF

 

 Rezultatele sunt în primul an mulţumitoare. Pentru o şi mai bună performanţă, se necesită însă intensificarea antrenamentelor şi treptat jucătorii sunt scoşi din producţie. În anul următor echipa câştigă meci după meci iar ideea de a câştiga campionatul regional vine de la sine. Se pune problema aducerii unor jucători noi şi chiar a unui antrenor de profesie.

Aşa a fost găsit, la Bucureşti, antrenorul Stadeli. Căruia i s-a dat sarcina, de a găsi în toată ţara, fotbalişti de primă mână care împreună cu fotbaliştii cei vechi, să alcătuiască o formaţie redutabilă. Şi astfel, echipa a mai fost întărită cu fundaşul Ali Mureşan, mijlocaşii Kara, Lipai, Puiu Roman şi în câteva meciuri, chiar rapidistul Niki Dumitriu.

Echipa de fotbal nou creată, se bucura de toate facilităţile unei echipe profesioniste. Cantonamentul echipei se stabilise la Ianu Ciobanu, în satul Ungureni iar formaţia beneficia acolo de dormitoare şi cantină proprie. Personalul de deservire nu avea altă sarcină decât asigurarea unor condiţii optime echipei deşi erau incluşi printre angajaţii CFF Tismana pe alte funcţii.

Tot printre angajaţii CFF Tismana, erau incluşi pe ştatele de plată şi membrii echipei de fotbal dar ei erau retribuiţi, în cele mai bănoase funcţii: mecanici de locomotivă, şefi de tren, şefi de staţie şi şefi de echipă de lucru.

 

Duba model „Steagu Roşu” supranumită „Pătulul lui Rocco”

 

Cu toate aceste funcţii deţinute formal, în fiecare zi, programul de „lucru” era ca cel al fotbaliştilor de primă divizie. El începea  cu o alergare de doi kilometri până la stadion, apoi exerciţii fizice şi lucrul cu balonul: şuturi la poartă, stop pe piept şi la picior, conducerea mingii cu capul de-a lungul stadionului, alergări de viteză şi în zigzag, miuţe de tipul „cine ţine mingea mai mult” şi multe alte elemente din arsenalul antrenorilor de primă mână. La terminarea unei „şedinţe de antrenament” tricourile erau umede! Florea Rusan, administratorul stadionului, spăla echipamentul, îl usca, şi-l depozita la căsuţa destinată fiecărui membru al echipei.

Deplasările fotbaliştilor se făceau cu trenul, pentru a lua şi vreo două-trei vagoane de suporteri şi cu o dubă marca "Steagul Roşu". Şoferul său Ion Răcoina, era supranumit Rocco iar duba, "Pătulul lui Rocco".  Pentru meciurile de la Târgu-Jiu "Pătulul lui Rocco" era insuficient. Se înscriau atât de mulţi suporteri, încât nici trenul personal nu era de ajuns. I se ataşau mereu şi două-trei vagoane platformă.

La numai un an de la inaugurarea stadionului, în 1958, noua echipă de fotbal „Locomotiva CFF Tismana” obţinea rezultate peste aşteptări. Intr-un meci cu „Unirea” Târgu-Jiu, câştigat cu 7-0 de Tismana, echipa CFF uimeşte întreaga galerie târgujiană rămasă mută. Ea  intră cu brio în elita fotbalului gorjean şi curând devine cunoscută în întreaga regiune Oltenia. Se presupune că bătaia administrată de „Locomotiva CFF Tismana” echipelor târgujene a grăbit fuziunea echipelor „Unirea” şi „Flacăra” Târgu-Jiu. Dar dincolo de această presupunere, un lucru este cert: în rândurile târgujenilor, după apariţia echipei din Tismana,  s-a declanşat ideea „mai bine o echipă bună, decât şapte proaste” . Astfel, în anul 1962, echipele „Flacăra-Unirea” şi „CIL” vor da naştere echipei „Pandurii” Târgu-Jiu. 

Tot legat de aceste „efecte colaterale” pe care le declanşa „Locomotiva CFF” Tismana, este interesant de amintit şi cum părăseşte Niki Dumitriu echipa Rapid Bucureşti, pentru a se înscrie în echipa Tismanei! Auzind de rezultatele excepţionale ale echipei, el îl urmează pe bucureşteanul Kara, care ajuns la Târgu Jiu, o ia pe jos spre Tismana… pe calea ferată. „Eram sigur că astfel, ajung la Tismana şi nu în altă parte!” justificase el mai târziu.

Dar după câteva meciuri, din păcate, lui Niki Dumitriu salariul nu i-a fost convenabil şi s-a întors la Bucureşti.

Faima echipei „Locomotiva CFF Tismana” creştea însă oricum iar echipa câştiga meci după meci.

Iată echipa de „aur” de pe vremea aceea:

 

Echipa standard pe vremea lui Stadeli.

În echipă activau şi alţi jucători astfel încât lotul întreg să fie de 22 de fotbalişti

Amintim dintre aceştia,  pe Badea, Vezure, Kilom, Zgândăr, Iepure, Nuţă şi Nicoliciou.

 

            Având ca ţintă câştigarea campionatului regional 1961/1962 echipa bătea la intrarea în divizia B. Pentru a-şi ajunge scopul, trebuia câştigat meciul cu „Progresul” Turnu-Severin. Meci de miză mare şi ca la orice meci cu miză, echipa „Locomotiva CFF Tismana” apelează la un jucător, pe fals, Popescu de la Breaza. Meciul este câştigat cu 1-0 de „Locomotiva CFF Tismana” dar Mişu Guran şi blondul Păunescu, fiind de prin părţile mehedinţiului, trădează! Arbitrul dă câştig de cauză echipei „Progresul” Turnu-Severin şi CFF pierde meciul cu 3-0!

            Este începutul sfârşitului!

            Echipa, nu intra în seria B şi din această cauză, toate defectele jucătorilor ei nu mai sunt trecute cu vederea.  Mecanicii, şefii de tren şi de ateliere, nu văd cu ochi buni, „fotbaliştii” care sunt plătiţi pe ştatele de plată „fără să intre campionatul mare al ţării” şi iau bani din munca lor degeaba. Ei se revoltă contra conducerii, directorul Buligan este pus la zid, i se aduc injurii, ba mai mult, Amariei Mihai secretarul Comitetului de Partid PCR, „informează” judeţul despre „neregulile constatate”!

            Necazurile se amplifică! Mandoc şeful securităţii de la Baia de Aramă ia echipei „puşca de tir” pentru că Puiu Roman şi Mişu Guran împuşcaseră gâsca medicului veterinar Ion Popescu. Cei care rămăseseră fără „gagici” din cauza fotbaliştilor, încep scandalul cu aceştia prin bufete.   Muncitorii din gară chemau fotbaliştii la lucru, şi anume, lucru efectiv pentru funcţia plătită pe ştatul de plată.

            Echipa „Locomotiva CFF Tismana” nu putea merge mai departe „în stil profesionist”, ci ca o mişcare „de masă” cu salariaţi care vor face fotbal „după programul de lucru”.

Şi jucătorii cei noi aduşi cu sacrificii, au fost primii care au plecat. Au plecat apoi şi alţii, pentru că ţinta divizei „B” era pierdută pentru totdeauna: Federaţia Română de Fotbal ia decizia de înfiinţare a Diviziei „C”! Aşa că, echipele din campionatul regional se băteau acum pentru „intrarea în „C” iar la Tismana nimănui din conducere nu-i mai păsa de fotbal. Campionatul regional 1962/1963 se joacă fără echipa „Locomotiva CFF” Tismana. În Divizia „C” intră echipa „Pandurii” Târgu-Jiu, formată din echipe bătute măr, la ele acasă, de „Locomotiva CFF” în anii precedenţi!

Şansa echipei Tismanei fusese pierdută şi cu toate acestea, „Locomotiva CFF Tismana”, rămăsese în inimile suporterilor din Tismana. Nu se aduseseră în Tismana numai „fotbalişti”, ci şi tehnici noi, pe stadionul amenajat special, se crease o adevărată „industrie a fotbalului”! Chiar şi la antrenamentele echipei, participa un public numeros. Elevii şcolii sorbeau din ochi „idolii”! Fiecare povaţă a antrenorului Stadeli rămânea adânc întipărită în rândul celor care priveau antrenamentele, era o adevărată şcoală.

De disputa dintre conducerea Sectorului CFF Tismana şi echipa antrenată de Stadeli, au profitat doar echipele înfiinţate în bazinul carbonifer Motru. La Târgu-Jiu va pleca doar Mircea Hica care va deveni titular la „Pandurii”.

Echipa „Pandurii” va plăti scump faptul că nu a procedat la racolarea majorităţii jucătorilor de la Tismana. Au făcut-o cei de la Motru, însuşi Stadeli fiind racolat atunci! Iar în campionatul 1972/1973,  „Minerul” Motru va ieşi pe locul I şi nu „Pandurii” Târgu-Jiu care, deşi fuzionaseră cu AS Gorjul, vor urca abia pe locul 7, intrând abia peste patru ani în „B”.

Aşadar, cei plecaţi de la Tismana au creat o nouă şcoală fotbalistică la Motru. Şi după 10 ani, ei vor împlini vechiul vis de la Tismana, promovarea în divizia „B”.

Din păcate pentru noi, nu „Locomotiva CFF” Tismana a fost prima echipă gorjeană întrată în divizia „B” ci „Minerul” Motru!

După racolarea majorităţii jucătorilor, gândul renaşterii „Locomotivei CFF” nu a părăsit, totuşi, Tismana iar un rol important în renaşterea echipei l-au avut fotbalişti localnici care nu au plecat nicăieri. Printre titularii care au activat „în echipa mare” era dascălul Nicu Vâlceanu şi profesorul Ion Slivilescu. Acesta mai era numit de localnici şi „Jean”, după firma lui taică-său „La Jean”.

În jurul lor, s-a format o nouă echipă, e adevărat înscrisă în campionat şi performantă abia peste câţiva ani, când elevii de ieri, deveniţi studenţi, au revenit la casele lor după ce mai învăţaseră şi niscaiva fotbal pe la facultate.


Vedeți și localnicii la CFF Tismana PARTEA a II-a

 


BASARABII


BASARABII

Conducători recunoscuţi din vechime

de poporul nostru (1)

 



Bătălia de la Posada

 

„…regele ungur, s-a dus în persoană, în luna lui septembrie, prin Severin în ţara voievodului românilor, Basarab, ţară care nu poate fi locuită de un popor neobişnuit cu ea…”

„După ce regele a cuprins Severinul şi fortăreaţa lui… Basarab a trimis o solie vrednică de toată cinstea … vă voi lăsa în pace Severinul … numai să vă întoarceţi îndărăt cu pace … pentru că dacă veniţi şi mai mult înlăuntrul ţării, nu veţi putea nicidecum să înconjuraţi primejdia

„Să-i spuneţi aşa lui Basarab că el e păstorul oilor mele şi eu din ascunzişurile sale de barbă îl voi scoate”

„…mulţimea nenumărată a românilor sus pe râpe a alergat din toate părţile şi a aruncat săgeţi asupra oastei regelui care se găsea pe fundul unei văi adânci, ce nici nu se poate numi cale, ci mai curând un fel de corabie strâmtă … cai şi ostaşi cădeau din toate părţile în luptă.”

 

          Am ales şi subliniat intenţionat anumite pasaje din relatarea Cronicii pictate de la Viena de G. Popa Lisseanu, referitoare la Campania lui Carol Robert de Anjou şi bătălia de la Posada. Pentru că aceste pasaje arată că:

 

Regii vremii, recunoşteau singuri că teritoriul valahilor nu putea fi locuit de un alt popor şi nici n-ar fi acceptat un conducător străin.

 

            Din ce cauză apăruse această idee în rândul regilor ce înconjurau teritoriul locuit de valahi?

            Răspunsul nu poate fi dat decât detaliind două teme esenţiale pentru înţelegerea fenomenului întemeierii Ţării Româneşti:

1.      CINE AU FOST BASARABII. (Temă dezbătută pe această pagină)

2.   CINE A FOST ACEL NEGRU VODĂ DE LEGENDĂ A CĂRUI IDEE DE UNIRE A CUPRINS ÎNTREAGA POPULAŢIE DIN NORDUL DUNĂRII (Folosiţi legătura NEGRU VODĂ de sus)

 

CINE ERAU BASARABII

 

Despre Basarabi şi Sohodolul Tismanei

 

Basarabii, conducători din vremuri antice, „familie mare, avută şi puternică”, conduceau şi înainte de întemeierea Tării Româneşti neamurile de păstori răspândiţi în pădurea vlahilor, „silva blacorum” şi ţinutul pietrelor „Terrae Lytuae” având în munţi ascunzişuri numai de ei ştiute.

Iar când vremurile le-au permis să devină „mari voievozi” apoi „domni autocraţi”, au acţionat. Las Severinul, întindea Basarab cursa regelui maghiar, dar dacă vii înăuntru îi spunea el, o vei păţi. Mânia lui Carol Robert, declanşată de aceste vorbe, a dus la zdrobirea oastei sale iar pe el era să-l coste viaţa dar mite să-l mai scoată pe Basarab de barbă, din ascunzişurile sale!

            Ascunzătorile lui Basarab se aflau în zona sălbatică dar liniştită Isverna – Ponoare - Cloşani – Tismana, loc strategic, peşterile de aici găzduind în vremuri chiar şi comorile dacilor. Tihomirul „locul cu linişte şi pace”, Cozia Sohodolului şi Tismana erau locurile preferate ale Basarabilor şi în caz de primejdie aici se ascundeau. Chiar în vremuri mai aproape de noi, aceste obiceiuri au rămas, aici fiind ascuns şi Tudor Vladimirescu iar tezaurul României, cum bine se ştie, în al doilea război mondial, a fost ascuns în peştera de la mănăstirea Tismana.

            Matei Basarab, în toamna anului 1631, s-a închis la mănăstirea Tismana, fiind urmărit de oştirile lui Leon Vodă. A stat zece zile, până a scăpat de oştirile care-l urmăreau, apoi a trecut peste munte în Banat, de unde va reveni în anul următor şi va ocupa tronul.

            Plaiurile Tismanei, asigurând trecerea în Banat aveau un statut aparte. Erau din vechime sub protecţia Basarabilor, plăieşii sohodoleni  fiind păzitorii acestei vechi căi getice de comunicaţie. Plaiurile care fac trecerea în Banat prin pasul Cerna – Jiu erau ale lor, munţii Păltinei şi Cărpinei, fiind împânzite de „conacelele” sohodolenilor. Iar aria de acţiune a ciobanilor din zona Tismana se întinde până la  Peştişanul, Stâna Ştirbului, Stâna Ursului, Bou, Oslea, Osliţa, Groapele şi chiar în Retezat pe Şarba şi Iorgovanu. Zona aceasta a fost a lor „de când e lumea”.

            Ei încercaseră să amenajeze drumul chiar dacă Banatul era sub stăpânire maghiară, „de au scos şindrile şi scoarţe şi de toate ce le-a trebuit”. (Documente veac XVI, vol. III, p 136,188-189) Dar la 3 septembrie (1560-1567) domnul ţării le-a poruncit să-l închidă „să nu treacă răufăcătorii şi hoţii pe acel drum, pe unde nu este scala domniei meale”. Autonomia sohodolenilor se cam terminase, Basarabii începuseră să fie „domni de Bucureşti”, uitând de unde plecaseră străbunii lor.

            Multe lucruri despre Sohodol nu se prea ştiu, deşi mulţi s-au plimbat pe aici, au notat legendele şi au scris cărţi frumoase despre Basarabii care „se trag din satul Sohodol”.

            Câteva informaţii privind „neamul lui Basarabă” sunt  puţin curioase, dar demne de reţinut:

            - Gavrileştii, acum în număr mare aici, se trag din neamul lui Nicolae Gavrilă cu moşii mari la Strehaia. Litovoi a măritat fata acestuia, Dobra, cu un văr de-al său din Sohodol. Era o recompensă pentru faptul că Litovoi nu-l lăsase să-şi mărite fata după cneazul sârb, Ştefan Miliutin având el interes să-şi mărite propria fată. (Cronicarul bizantin A. Pachymeres confirmă că într-adevăr, prima soţie a regelui Serbiei, Ştefan Miliutin (1282-1321) a fost fiica lui Litovoi.)

            - Frăţileştii se trag din neamuri de peste munţi de-şi zic „fraţi”.

            - Litovoi şi Mile pe de-o parte şi Ioan Tihomir şi Constantin se judecaseră pe un teritoriu ce fusese în stăpânirea vremelnică a imperiului valaho-bulgar. (Istoricul Alexandru Soloviev confirmă că acest proces a fost judecat la 1220 de arhiepiscopul de Ohrida).

            - Litovoi luase pilda unui unchi de-al lui, „dintr-ai lui Bălu” şi voia să-şi facă o cetate la Novaci unde avea multe neamuri.

Aceste informaţii, adevărate sau nu, certifică totuşi faptul în tradiţia populară Basarabii trec drept oameni ai acestor locuri.

 

Dar să fi condus Basarabii cnezatele locale din Timoc şi până-n Retezat? Se pare că da. Existenţa unuia dintre ei pleacă şi de la o inscripţie pe capul statuii din piatră a unui leu. Inscripţia confirmă pe Nicolae Basarab ( domnie între 1113-1128) domn al Valahiei şi Bulgariei. Această „noutate” din 1926, semnalată de profesorul Em. C. Grigoraş, repusă abia acum în lumină de Cornel Barsan, întregeşte ceea ce ştiau călugării mănăstirii Tismana şi anume că, Basarabii erau conducători vechi în această parte a ţării şi urmaşii lor puseseră prima piatră de temelie la locul sfânt de la Tismana.

 


 

Acest „Nicolai” Basarab e lesne de presupus că provenea din numeroasa familie a Basarabilor. Probabil un stră-strănepot al unui prim Basarab născut poate şi el în actualul sat Sohodol, vechi sat getic, întinzându-se de lângă stâncile Tihomirului de la Tismana, pe tot plaiul, până-n Suliţi la şaua dintre Cerna şi Jiu, vechi hotar „… al Banatului  Severinului”! Expresie adăugată mereu de Basarabii  de mai târziu, alături de Ţara Românească, Almaş şi Făgăraş, pentru a-şi revendica descendenţa lor din această „ţară”.

Nu minţeau călugării că Basarabii se trag de aici, pomelnicele lor atestă acest nume de la primii domnitori şi până la acel Băsărabă alungat din satul Sohodol, pentru că furase şoimii sohodolenilor în vremea turcilor!

Nu avem documente suficiente pentru a urmări genealogia Basarabilor din antichitate.

 

Dar se ştie cu siguranţă că după încetarea administraţiei romane în timpul lui Aurelian, împăraţii romani considerau Dacia lui Traian, ca dependentă de imperiu.

Prin secolul al V-lea de la Drobeta până-n Haţeg trăiau „Domnitori din casta Sarabilor, (Basarabi), ascunşi în munţi, ca o comoară depusă de Traian şi păzită de urmaşii lui Decebal”(Hasdeu) fapt confirmat şi de N. Iorga în „Sămănătorul” şi de Onciul în „Originea Principatelor”.

 

BASARABII

Dinainte de Tihomir

 

Viaţa în nordul Ţării Litua

 
            Este destul de evident că activitatea triburilor şi uniunilor de triburi ce se dezvoltase în raza de acţiune a unităţii tectonice numită Pânza Getică, nu putuse fi stânjenită timp de milenii. N-avea de cine, Pânza Getică este una din cele mai vechi din Europa, la fel şi populaţia de aici, urmele glaciare văzându-se şi azi pe munţii din nordul Tismanei. Obştea gentilică, ca formă de organizare socială specifică orânduirii primitive, îşi urma aici destinul ei caracteristic: efectuarea în comun a muncii, proprietate comună asupra mijloacelor de producţie,  producţia bunurilor şi repartiţia egală a acestora, într-un cuvânt, aşa cum spuneau bătrânii, „de-a valma”.
Muncă era organizată calendaristic şi presărată cu serbări, bâlciuri şi obiceiuri. În primăvară se cobora din colibele de munte („conace”) de pe Valea Păltineiului, Tihomir, Cozia, Gorgan, Eroni, Drimoxa, la Tismana pentru seminţe. La întoarcerea de pe munţi a animalelor, avea loc marele bâlci de vară de la Tismana transformat în evul mediu „într-un târg mare care ţine de mănăstire” (Paul de Alep). Apoi în toamnă se serba recolta la Pocruia si procurau vase mari din lemn, pentru conservarea produselor agricole. Această organizare a rămas aşa de milenii.
            Viaţa adusese pe dealurile getice forme de organizare care nu putut fi nici înlocuite, nici distruse de ocupantul roman în primele două secole creştine, pentru că el n-avea ce căuta aici. Forma acestuia de organizare era axată pe supravegherea şi controlul mişcării populaţiei, folosirea ei pentru a aduna produsele de care avea nevoie. Pentru a schimba sistemul obştii noastre, ocupantului i-ar fi trebuit forţe imense distribuite pe tot teritoriul, mai mult, dispersarea tuturor legiunilor (imposibil apoi de controlat).
            Crescătorii de vite ai plaiurilor noastre care porneau din Gureni, Gura Plaiului, Gorgan, Sohodol, Cloşani erau greu de supus. Ei acceptau numai pe ai lor şi-i ascundeau la primejdie.
            De neamul celor cu „zabernă” (desagă) crescuţi în tăgârţă (un fel de rucsac pentru purtat copiii în spate), îmbrăcaţi cu zarabi (iţari) romanii nu s-au putut atinge iar păstorii de aici s-au reorganizat în uniuni de obşti agricole sau păstoreşti, popor stabil, aşezat, legat mereu de pământ. Aceste nuclee ale formaţiunilor teritoriale au dat naştere aşa numitelor „judecături” sau cnezate apoi la voievodatele de mai târziu. Zonele autonome din Oltenia de azi, având pentru pravilă şi samă un jude iar conducător un cneaz, (cuvânt slav la modă atunci) au fost organizate de Basarabi în „cnezate” locale  destul de închegate.
 
Câteva confirmări
 
            Despre cnezatele teritoriale din Oltenia avem dovezi chiar şi din documentele maghiare. Lăsăm la o parte cuvântul „cucerire” pe care istoricul îl foloseşte ca să aducă argumente că la venirea maghiarilor, prin anii 896 D.H., Basarabii nu mai erau o forţă. Dacă nu răstălmăcea istoria, această „cucerire” nu a fost decât valul de bulgari care, după cum bine se ştie, o mică parte s-a diluat printre populaţia de la nordul Dunării, iar restul, s-a dus în sud. Pe la Tismana nici vorbă, n-aveau unde să se-aşeze! Plaiul Tismanei era deja o diviziune administrativ - teritorială stabilă la munte, cu mult înainte de a se crea „plăşile” de la şes.
Deci, Basarabii de care aminteşte şi Alexandru Ştefulescu în „Gorjul istoric şi pitoresc” că existau în secolul V, după plecarea romanilor se reorganizaseră, domneau în Oltenia şi dădeau bătălii prin secolul VII, conform unor documente maghiare.
 
„the first conquest of the Vlachs happened in the 7th century from the southern part of the Danube through Oltenia under the reign of the Basarab Dynasty”( Benedek Jancsó).

Prima „cucerire” a Vlahilor s-a produs în secolul al  7-lea în partea meridională a Dunării, pe tot cuprinsul Olteniei sub domnia dinastiei Basarabilor.

           

Dinastia Basarabilor exista încă din secolul VII iar autonomiile prestatale apăruseră. Confirmarea unui voievodat avea să vină însă mult mai târziu din partea regilor Ungariei, pentru că se ajunsese la un punct critic, voievozii nu mai puteau fi ţinuţi în frâu, trebuiau recunoscuţi. Ei aveau „ţările” lor, oştirea lor, nu mai puteau fi „înfrânţi şi pedepsiţi”, având susţinători şi colaboratori care dispuneau şi ei la rândul lor, de „mijloace ostăşeşti” şi mijloace materiale importante. (a se vedea AVUŢII)

            Lipsa documentelor (sau poate sustragerea intenţionată a lor) face ca istoricii să înceapă relatările despre dinastia Basarabilor, cu diploma regelui Ungariei, Bela al IV-lea dată Cavalerilor Ioaniţi în 2 iunie 1247 şi cu răzvrătirea voievodului Litovoi. (a se vedea ACTE)

            Ori iată, un nucleu de formaţiune statală, un voievodat teritorial, era condus între 1113 şi 1128 de Nicolae Basarab, amintit mai sus. Un alt nucleu, tot în secolul al XII-lea, era al lui Mihail I Basarab numit de negustorii veneţieni Ledian şi conducând „letinii”, adică un teritoriu cu populaţie de origine latină.

            De bună seamă că el şi-a zis Mihail I, trăgând speranţa că va strânge în jurul lui toţi cnejii „letinilor”. Numai că era prematur, regatul Ungariei era destul de puternic pentru a stopa iniţiativa.

Mihail I l-a urmat probabil, la conducerea cnezatului (bănuim un cnezat în jurul Severinului date fiind schimburile comerciale cu veneţienii), pe Nicolae Basarab, deci după anul 1128. Dacă el ar fi condus cnezatul vreo 20-25 de ani, până la intrarea în scena istoriei a lui Negru Vodă în anul 1215 (an dat de  inscripţia foarte controversată de la biserica domnească din Câmpulung), rămâne totuşi o perioadă neacoperită, despre care nu avem nici un document.

 

Cine să fie Negru-Vodă? Citiţi partea doua.

 

Precizare (20 iunie 07)

 

          Într-o discuţie cu istoricul Adrian Cioroianu am căzut de acord amândoi că, de fapt, „Basarab” nu era un nume cum sunt astăzi Popescu, Ionescu ci desemna o veche dinastie conducătoare care se poate identifica cu acest nume. I-am dat CD-ul cu acest site urmând ca să mai luăm legătura lucru care nu s-a mai întâmplat, dânsul fiind ocupat mereu mai tare cu… politica.

M-am hotărât să revizuiesc situl dar nu voi renunţa deocamdată la expresii de genul Ioan Basarab, Mircea Basarab (Mircea cel Bătrân) sau Nicolae-Alexandru Basarab pentru că e o formă populară care sugerează înrudirea.  Şi nu voi folosi cuvântul „Basarab” decât pentru neamurile domnitoare din Ţara Românească deşi tot conducători basarabi sunt şi cei din Moldova. Ştefan cel Mare era „rudă” cu Mircea cel Bătrân dar fiecare avea „ţara” lui. Prin aceasta doresc să atrag atenţia că după retragerea aureliană, conducerea romană a fost preluată de conducători locali din vechea dinastie a „Zarabilor” din antichitate iar acest lucru a fost mai pregnant in Oltenia, mult mai ferită de duşmani decât Moldova teritoriu având vecini expansivii slavi sau polonezii. In afară de asta, oltenii erau prin natura lor mai diplomaţi (ca să nu spun şmecheri!) asigurându-şi deplina acţiune în teritoriu, la înţelegere cu regatul maghiar.

 

CARTE ŞI PUBLICAŢII (24 martie 08)

 

              După cum vedeţi, am renunţat la forumul http://fr.groups.yahoo.com/group/fundatiatismana/ pentru că s-au înscris prea puţini. Dau rar pe acolo, de obicei pentru a expulza iredentiştii şi revizioniştii maghiari care vor să-mi bage pe forum nişte lucrări extremiste care sunt departe de adevărul istoric şi care nu sunt susţinute în România decât de d-l Neagu Djuvara! Care nici dânsul nu şi-a făcut studiile principale decât în străinătate iar doctoratul în Litere franţuzeşti de la Sorbona, n-are nici în clin nici în mânecă cu echivalentul lui românesc.

            Este foarte suspect atacul în haită al forumurilor istorice, venit din spaţiul transilvan sau unguresc!

           

            Tocmai de aceea, forumul nu e potrivit şi nici revizuirea sitului, unde mereu ar mai trebui adăugate noutăţi şi comentarii pe documentele recent apărute în spaţiul public. Am început, în consecinţă, a scrie articole în diverse publicaţii ale căror link-uri sunt pe situl www.semanatorul.ro   Sunt peste 100 de publicaţii la care participă istorici, clerici, scriitori, cercetători din România şi lumea largă. Cu o parte din Domniile Lor purtând corespondenţă separată pe teme de istorie a Evului Mediu.

 

            Privitor la Basarabi, am scris un prim volum, apărut la Editura Carpathia Press, 2008, urmând să ne grupăm în volumele următoare, diverşi cercetători în studiul istoriei, români din lumea largă!

            Acest prim volum se intitulează:

 

NEAMUL ÎNTEMEIETOR AL LUI BĂSĂRABĂ

 

DE LA BOIERUL NEGRU VODĂ  PÂNĂ BASARAB INTEMEIETORUL

ANEXA

Anexa 1. Păreri, ultimele noutăţi

 

Un prim comentariu la cartea d-lui Neagu Djuvara – „Thocomerius – Negru Vodă” apărut la 23 iunie 07, pe site-l

 http://www.tomoniu.sapte.ro/ntomoniu/tismana/basarabi/index.htm

 

Anexa 2. Arborele genealogic al Basarabilor până la Mircea cel Bătrân, nepotul cuviosului Nicodim de la Tismana

 


Anexa 3. Arbore Radu Negru

 


Anexa 4. Arbore Litovoi, cumnatul lui Tihomir, după Ana

 


Anexa 5. Arbore Tihomir, tatăl lui Basarab, fiul lui Constantin Tiş

 


Anexa 6. Arbore Basarab

 

Anexa 7. Arbore Ana, fiica lui Bărbat, mătuşa lui Basarab I

 

  

Un prim volum dintr-un serial  cu comentarii critice la cartea

„Thocomerius – Negru Vodă” de Neagu Djuvara

şi la adresa susţinătorilor noii teorii djuvariste



 

Citiţi-l şi apoi descărcaţi-l de aici:

http://www.tomoniu.ro/opinii/istorie/basarabi1.htm

 

 

Pentru acei care intră pe pagină prin motoare de căutare, clic aici

http://tomoniu.sapte.ro/ntomoniu/tismana/basarabi/index.htm


 


Postarea

Capitolul IV. Mânăstiri şi biserici construite de Sfântul Nicodim de la Tismana în Ţara Românească

  Mânăstirea Sfântul Nicodim Orașul Tismana, Gorj Capitolul IV. Mânăstiri şi biserici construite de   Sfântul Nicodim de la Tismana în Ţar...