duminică, 22 octombrie 2023

Locomotiva CFF TISMANA - PARTEA a II-a

 Locomotiva CFF TISMANA

Prima echipă de fotbal a unei întreprinderi din Tismana

 

PARTEA a II-a

 

            Înscrierea echipei Locomotiva CFF Tismana din nou în campionat, s-a făcut în anul 1968, cu prilejul aniversării a 10 ani de la inaugurarea stadionului „Locomotiva CFF”. Noua echipă „Locomotiva CFF Tismana”  avea ca antrenor pe fostul portar al vechii echipe, dascălul Nicu Vâlceanu.

 


Un amical în anul 1968 – De la dreapta: antrenor Nicu Vâlceanu, arbitru de tuşă Dan Ecobici,

Cornel Cocârlă, Diuri Micloş, Milu Popescu, Tică Lala (Bădaia), Gicu Vorunca, Nicu Tomoniu,

Ion Ungureanu, Nelu Mănăilă, Bibi Lala, Vasile Pirici (incomplet)

 

            Antrenamentele erau dure, la fel ca cele ale vechii echipe şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Echipa era mereu fruntaşă în clasament şi totuşi nu avea pretenţii la promovare. Divizia „C” presupunea fonduri mult mai mari iar suporterii echipei erau mulţumiţi cu fotbalul practicat de echipă, mai ales că fotbaliştii erau localnici. Meciurile de la Tismana aveau un public numeros iar elevii şcolii priveau cu mândrie la echipa „mare”. La început de meci, ei ofereau flori fotbaliştilor.

 


1968. De la stânga la dreapta:

 Bibi Lala, Cornel Cocârlă, Itu Croitoru, Tică Bădaia, Relu Lupu,

Nicu Tomoniu, Matică Şerbu, Diuri Micloş şi Milu Popescu.

 

            Aşadar, după anii 1968, echipa a continuat mulţi ani să practice un joc de fotbal elegant, fără faulturi, cu pase tactice rapide care paralizau adversarul. Se juca din plăcere, antrenamentele erau ceva obişnuit, după care jucătorii se împărţeau în două echipe jucând după pofta inimii, trei-patru ore, până seara târziu. Când sectorul CFF Tismana nu a mai putut susţine echipa din lipsă de fonduri, echipa a trecut câţiva ani de Cooperativa „Arta Casnică” Tismana numindu-se „Arta” Tismana. Apoi când au început lucrările hidrotehnice, a trecut sub tutela ACH Tismana, sub numele „Energetica”. Deşi statutul echipei a fost schimbat de natură ca echipa să poată fi finanţată din orice sursă, acest nume este păstrat şi astăzi cu toate că echipei i se alocă fonduri ca asociaţie a oraşului Tismana, prin aprobarea Consiliul Local Tismana. De regulă, aceste fonduri sunt suplimentate de sponsori privaţi, cum ar fi Bebe Şerbu (vezi fotografiile echipei din 1971 şi 1972) vechi jucător de fotbal şi ing. Ion Pau.

            Nu ne propunem să vorbim acum, pe site-l dedicat CFF Tismana, despre echipele care au urmat „Locomotivei CFF”. Vom relua în monografia Tismanei întreaga activitate fotbalistică a Tismanei, de la prima echipă sătească din anii 1955-1965 în care activau Antip, Lupu, Goagă, Ţîrlea şi Weinberger până la actuala echipă.

            Vom descrie acolo pe larg şi acţiunile consilierilor liberali din legislaţia 2000-2004, Telu Jerca şi Nicu Tomoniu, de a organiza „Cupa satelor Tismanei la fotbal”. Scopul acţiunii era de a depista cei mai buni fotbalişti, din cele 11 sate şi a se forma o echipă puternică. Din păcate competiţia s-a transformat în scurt timp, într-un fel de campionat intern, scopul fiind câştigarea locului I cu mijloace pe lângă regulament şi nu crearea unei echipe noi. Între echipele din finală se creau mereu dispute acerbe prin faptul ca se foloseau jucători legitimaţi.

Din cauza acestor dispute dar şi a faptului că organizatorii liberali erau acuzaţi că-şi fac propagandă prin fotbal, iniţiativa a fost abandonată de liberali. Una-i propaganda şi alta-i o acţiune în calitate de consilier. Supăraţi că lumea nu face deosebirea, cei doi au renunţat.  Însă cei care au încercat să preia organizarea Cupei Satelor Tismanei, n-au fost în stare să ajungă  niciodată la performanţa din vremea liberalilor. În afară de bere, nu s-au mai dat nici cupe, nici diplome, nici mingi, oficierea finalistelor n-a mai avut loc, în locul ei spectatorii asistând la o jalnică ceartă.

Astfel de dispute nu existau pe vremea „Locomotivei CFF” Tismana. Se juca din plăcere şi întotdeauna „Locomotiva CFF” avea partener de jocuri amicale, o echipă din una din comunele din jur. Se participa la un amical cu pasiune, nu se considera o competiţie ci un antrenament. Dacă Tismanei îi reuşeau câteva scheme tactice, scorul nici nu mai conta. Nu exista invidie ca astăzi, din astfel de echipe săteşti şi chiar ale satelor din jur s-au recrutat mulţi fotbalişti. Astfel, au fost recrutaţi Vasile Pirici, Ion Stoichiţoiu şi Ion Ungureanu de la Arcani, Tică Alesu şi Vasile Dajicu de la Peştişani.

            Iată câteva imagini ale echipelor care au activat între anii 1968-1975.

În anul 1975, pe stadionul CFF şi la nordul lui, deja tronau atelierele şi barăcile organizării de şantier a lucrărilor Complexului Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana.

 


Echipa standard în 1969.  Sus, de la dreapta: antrenor secund Jean Slivilescu, Tică Lala (Bădaia),

Bibi Lala, Nelu Mănăilă, Vivi Rădulescu, Vasile Pirici,  Ion Ungureanu, Nicu Tomoniu

şi jos tot de la dreapta, Cornel Cocârlă, Gicu Vorunca, Vasile Dajicu, Diuri Micloş, Milu Popescu

 


„Locomotiva CFF Tismana” la 15 octombrie 1968:

De la stânga: sus, Vasile Pirici, Nicu Tomoniu, Cornel Cocârlă, Ion Ungureanu, Tică Lala (Bădaia), Mircea Hica,

jos, Matică Şerbu, Bibi Lala, Gicu Vorunca, Nelu Mănăilă, Milu Popescu, portar Diuri Micloş

 



Echipa în anul 1969, pe stadionul „Locomotiva CFF”.

În rândul de sus, noul val de titulari:

Vivi Rădulescu, Mitică Popescu, Relu Lupu, Dorin Chilea şi Bebe Popescu

 


Echipa la Novaci, în anul 1970.

Sunt cooptaţi nu mai puţin de 6 jucători din Peştişani şi Arcani

Aceştia se hotărăsc să-şi o facă echipă proprie.

 


1971. Şi la Tismana se formează o echipă numai din „tismănari”

De la stânga la dreapta:

sus, Titel Gherghina, Tică Bădaia, Bebe Şerbu, Bebe Popescu, Tică Drumen, Gicu Vorunca

la mijloc în alb: Ion Spiţă, Nicu Sulea, Dan Drumen, Cornel Cocârlă, Vasile Dajicu

Jos: portar, Ion Hica

 


O echipă de 14 în 1972. Tismana avea nu mai puţin de 25 jucători legitimaţi

 În mijoc, îmbrăcaţi, Relu Lupu şi Bebe Şerbu, de margini, Petre Lala şi Ion Ciurlău

Alţi jucători care nu apar în alte fotografii:

Eugen Bărbulescu, Ion Cucu şi Ion Pleşa (1,3,7 sus) şi Dr. Nicu Brânzan (3 jos)

 


1973-1975 – Apare o nouă generaţie:

 Ion Spiţă, Pişta Tiştere, Titel Gherghina şi Petrică Lala de la ACH Tsmana

Şi nu mai puţin de patru profesori cu diplomă în activitatea sportivă:

Fraţii Tică şi Dan Drumen, Marcel de la Celei, Costel Buzianu

 


2005.   Echipa „Veteranii Locomotiva CFF Tismana”

într-un amical cu Asociaţia Juriştilor din Timişoara




 


Postarea

Regiment Gorj nr. 18 decorat „Mihai Viteazul cls.III”

  Eroii Tismanei     Căpitanul Ioan Neferescu   Aveţi în cadrul din stânga, un prim grupaj de legături spre listele cu eroii Tismanei în dif...